www.aplecmariola.com Pàg. Anterior Pàg. Principal

Agres

Història de les danses a Agres

     La Dansa d’Agres és el ball típic del nostre poble. Antigament es ballava en ocasions especials. L’última volta que es va ballar, abans de la fundació del Grup de Danses d’Agres, va ser el dia 21 de juny de 1967, amb motiu de la visita del governador civil a la inauguració de la plaça de l’Assut.

     En aquells temps hi havia dos homes que eren els caps de dansa, encarregats de traure les dones del poble a ballar. Un d’ells, el tio Tonet, és qui va ajudar la nostra primera mestra a recuperar la Dansa d’Agres. El 1984 a Agres se celebrava el 5è centenari de l’Aparició de la Mare de Déu. Aquell any es van formar moltes associacions que hui encara continuen la seua tasca. Una d’aquestes va ser el Grup de Danses d'Agres.

     Els balladors s'organitzen en quadres de dues parelles, compostes d'un xic i una xica, a qui miren de cara. El ball s’inicia amb un breu vals introductori amb dolçaina i tabalet, i a continuacio el tabal comença a marcar un ritme amb el qual els balladors fan el pas pla, pas bàsic de la Dansa. En un moment determinat, les dolçaines sonen la melodia típica de la Dansa d'Agres i els balladors segueixen amb el pas pla, ara de manera més saltada, i es realitzen encreuaments entre xics i xiques. El pas que actualment es conserva consisteix que, en aquest encreuament, els xics dibuixen una L i les xiques una Z. D’aquesta forma s’intercanvien la posició dins el quadre, una xica amb l’altra i un xic amb l’altre. Quan la melodia de dolçaina acaba, els balladors segueixen marcant el pas pla al ritme del tabalet, fins que hi torna la melodia i comença de nou l'encreuament saltat. Després d'un nombre indeterminat de passades, la dolçaina sona un fandango amb una velocitat que es va accelerant, i així acaba la Dansa.

Dansà d'Agres - Descàrrega MP3

www.aplecmariola.com Pàg. Anterior Pàg. Principal