www.aplecmariola.com Pàg. Anterior Pàg. Principal

Gaianes

1998

Història de les danses de Gaianes

Gaianes és un poble situat a la solana del Benicadell. Abans vivia de l'agricultura però des de fa una anys, degut al canvi, té grans indústries. És un poble xicotet, senzill i amb tradicions molt arrelades com la “dansà”.
    Cal destacar el seu oli d'oliva, l'ermita de Sant Francesc, on el segon diumenge de setembre els gaianers i gaianeres fan una tradicional pujada fins l'ermita i el seu Aguinaldo on els músics novençans comencen a tocar en la “música” del poble la Nit de Nadal i la gent va deixant un perfum per tots els carrers del poble amb les torxes d'espígol.
    Les seues Festes Patronals es celebren el segon cap de setmana de setembre en honor a la Verge de la Llum, Sant Francesc de Paula i el Crist de L'Empar. I és en les seues festes, on tradicionalment des de l'any 1980, es balla “la Dansà”:
    Tot va començar amb l'impuls d'un rector, Vicent Durbà i la il.lusió i ajuda de joves i no tant joves del poble. La Dansà es balla el dia de la vespra de festes pels carrers principals de Gaianes, i s'acaba a la Plaça Major.
    La particularitat d'aquesta Dansà és que va acompanyada per banda de música, la Societat Musical “Mestre Orts” de Gaianes. Una de les bandes més antigues de la comarca i a la que les balladores i balladors li tenen molta estima.
    Al 2005 vam celebrar el 25é. aniversari de la dansà i es van fer diversos actes commemoratius. Un d'ells va ser la “dansà nocturna” amb dolçaina i tabal i amb la il.luminació de torxes. Aquest esdeveniment es continua celebrant any rere any.
    El proper any 2010 es celebrarà el 30 aniversari de la “Dansà” de Gaianes. Fent coincidir amb el 6é. Aplec de Danses de la Mariola, que es celebrarà al poble de Gaianes el proper 10 de juliol.
    Esteu tots convidats a l'encontre.
       
Grup de Danses de Gaianes.

Dansà de Gaianes - Descàrrega MP3

www.aplecmariola.com Pàg. Anterior Pàg. Principal