www.aplecmariola.com Pàg. Anterior Pàg. Principal

Història de les danses d'Onil

Onil 1963

La dansa d’Onil es balla tradicionalment a la Plaça Major des del 24 fins al 27 d’abril, els dies previs a les festes de Moros i Cristians. Al ritme de la dolçaina i el tabal, la gent del poble ix a ballar fent una llarga filera al voltant de la plaça. Aquesta tradició, com totes, ha viscut èpoques de més i de menys esplendor. Per sort hui en dia, encara que no apleguem a omplir la plaça, no ens podem queixar. Si a açò li afegim la col·laboració inestimable de la colla de dolçainers i tabaleters, crec que anem pel bon camí.
Pel que fa al Grup Folklòric d’Onil, es va fundar com a tal en 1987 per un grup de persones que ja havien format part d’altres grups locals, i per altres joves amb il·lusió d’aprendre i mantindre viu l’esperit de les danses i les tradicions de la seua terra. Des d’aleshores hem intentat recuperar balls, i fins i tot ens hem atrevit amb tres obres musico-teatrals: “Temps de sega” (1993), “Un dia en Santa Ana” (1995) i “Onil fa cent anys” (1998), totes elles originals del propi grup.

******************************

Els membres del Grup Folklòric d’Onil, com ho van fer els companys de la resta de pobles anys enrere, assumim enguany el repte d’organitzar el X Aplec de Danses dels Pobles de la Mariola. Sense oblidar la responsabilitat que això suposa, és un motiu de satisfacció que aquest esdeveniment cultural recórrega els carrers del nostra poble i òmpliga de folklore cadascun dels racons d’Onil. Per tant, el proper 5 de juliol donarem la benviguda als pobles que han crescut al voltant de la Mariola i contemplarem les seues tradicions en forma de balls, la seua cultura en forma d’indumentària, així com el seu compromís per mantenir viu l’esperit de la dansa. I als colivencs i colivenques, els convidem a participar. Com deixa ben clar la filosofia d’aquesta festa, és un aplec de pobles, no de grups. Per tant, tots aquells disposats a vestir-se i ballar amb nosaltres seran benvinguts. Moltes gràcies a tots i us esperem.
    
  El Grup Folklòric d’Onil

Dansà d'Onil - Descàrrega MP3