www.aplecmariola.com Pàg. Anterior Pàg. Principal

MURO


Les Danses de Muro

Un any més, les danses de Muro tornen als carrers, la Plaça del Palau s’engalana de mudar i la tradició més antiga de Muro ompli de festa el poble.
Les danses de Muro tenen com a acte principal la Dansà, amb estructura pròpia del poble de Muro i emparentada directament amb les dansades dels pobles que ens envolten. La Dansà comença a l’altura de l’hort de Sandingo (on hi ha el taulellet del Santíssim) on el cap de dansa fa la treta de les dones balladores i va formant-se’n l’estructura, és a dir, la cadena de la dansa que comença a caminar cap a la plaça on es donen unes voltes, tantes com la gent que balla tinga ganes.
Tot seguit, els balladors que tenen més traça i volen, poden ballar els balls populars que ens han llegat els majors: la Jota, el Fandango i el ball d’Alacant, creat o compost pel mestre Rafael Alcaraz Calatayud, amb ocasió d’una mostra dels balls de Muro a la Plaça de Bous d’Alacant durant les Fogueres de Sant Joan l’any 1936.
En els darrers anys s’han anat incorporant nous elements nous a la Festa, com ara el Bolero de Palacio, que es canta en acabar els balls i fou compost pel mestre José Rafael Pascual Vilaplana amb lletra del poeta murer Joan Jordà i Sanchis.

Calendari de Festes

GENER
: FIRA DE SANT ANTONI
FEBRER
: CARNESTOLTES
MARÇ
: FOGUERES DELS XIQUETS DE SANT JOSEP
PASQUA:
L'AURORA
MAIG:
FESTES DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR A LA MARE DE DEU DELS DESAMPARATS
JUNY – CORPUS
: DANSES DE MURO
JUNY
– FESTES DE CARRER: SANT ANTONI
ANTIGAMENT A AGOST
: SANT ROC.  BOUS I CORDAES
OCTUBRE:
9 D'OCTUBRE + MUSICA TRADICIONAL I PILOTA
NADAL:
L’ASGUILANDO

Dansà de Muro MP3 - Descàrrega MP3